Supa cremă de roşii, fără sare

dennis-klein-129931-unsplash

Am spus, în primul articol din această serie, că, atunci când gătim fără sare, sunt de preferat supele şi supele cremă, în detrimentul ciorbelor. Mi-a luat destul de mult timp până am reuşit să găsesc o reţetă de ciorbă fără sare, care să fie cu adevărat bună. Până în acel moment însă, am savurat din plin supa cu găluşte, supa cremă de linte, sau legume şi supa cremă de roşii.

Reţeta de bază nu îmi aparţine şi mult timp am pregătit-o cu sare, fără vreo modificare faţă de original.

Ce am adus eu în plus, după ce am început să o pregătesc fără sare nu e mare lucru, e chiar banal.  Ea era, oricum, delicioasă, chiar fără sare adăugată.

Reţeta e preluată de aici, de unde m-am inspirat de-a lungul timpului şi pentru multe alte feluri de mâncare. Au ieşit mereu foarte bune. Recomand site-ul cu încredere, iar pentru cei care ţin regim e suficient, pur şi simplu să scoată sarea. Deşi aceasta din urmă are rolul ei, nu de ea, sau nu doar de ea depinde gustul final pe care-l are un anumit fel de mâncare.

Ingrediente:

1 kg de roşii – neapărat bine coapte

1 ardei gras roşu

1 ceapă

3 linguri ulei de măsline

Busuioc verde – în reţeta originală scrie că se poate folosi şi busuioc uscat şi aşa e, dar gustul se modifică destul de mult; busuiocul verde va face diferenţa

6 căţei de usturoi

1 linguriţă de zahăr

Piper proaspăt râşnit

Mod de preparare:

Într-o oală/craţită mai mare se pune uleiul de măsline,  împreună cu 2-3 linguri de apă. Se adaugă ceapa, jumătate din cantitatea de usturoi şi câteva frunze de busuioc, toate tocate. Se acoperă cu un capac şi după 2-3  minute se adaugă ardeiul tocat şi se lasă împreună la înăbuşit, preţ de încă 2-3 minute.

Iese mai gustos dacă, prăjiţi fără apă, dar e mai sănătos aşa. În ceea ce priveşte prăjirea/ înăbuşirea bucuiocului, acesta e un mic truc, care contează, învăţat dintr-o carte scrisă de Jamie Oliver.

După înăbuşirea legumelor, eu adaug roşiile pe care le-am mărunţit, în prealabil, la chopper. Ele pot fi şi decojite (nu am simţit nicio diferenţă de gust atunci când am făcut asta; dacă aveţi un blender foarte bun, nici textura nu va avea de suferit dacă nu le decojiţi) şi tocate cubuleţe, dar pentru mine prima variantă e de preferat,  având în vedere că gătesc împreună cu doi copii mici şi nu îmi permit să complic lucrurile foarte tare.

Se lasă totul să fiarbă 15-20 de minute, după care se blenduieşte bine, împreună cu ceilalţi trei căţei de usturoi şi busuioc după gust. Când supa a devenit fină, se pune din nou pe foc, se adaugă zahărul şi piperul şi se mai fierbe aproximativ 5 minute.

Se serveşte decorată cu busuioc proaspăt, alături de, bineînţeles, crutoane, a căror reţetă o am de pe acelaşi site, cu menţiunea că eu prefer să folosesc un mujdei proaspăt, în locul prafului de usturoi şi folosesc pâine fără sare.

Poftă bună!

Notă: Din păcate platingul are mult de suferit când ajutoarele de bucătar au sub 4 ani. De data aceasta nu am reuşit să fac o poză decentă, înainte să fie consumată.

Photo by Dennis Klein on Unsplash

3 gânduri despre „Supa cremă de roşii, fără sare

  1. Nu prea am fost fan la supe creme, pana anul trecut cand am participat la un laborator culinar. Atunci m-am indragostit complet de supa crema de rosii, in special cu crutoane realizate in prealabil cu ulei de masline si putin oregano la cuptor … e minunata!
    Imi place foarte mult ceea ce scrii si ma inspiri, tine-o tot asa! 😀

    Apreciază

    1. Iti multumesc mult pentru aprecieri.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close